2share Blogg

49 av 923 Nobelpris till kvinnor

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

I dag, den 10:e december sitter många framför TV:n och följer ceremonin och festligheterna kring Nobelpriset. Jag älskar själv att lyssna till pristagarnas tacktal. Många av dem är fyndiga och levererar kvicka, intelligenta och underhållande tal. Och inspirerande. Ännu mer inspirerande hade det varit om fler kvinnor fått stå i Blå Hallen och berätta om sina erfarenheter och upptäckter som förändrar världen. Nobelpriset har delats ut sedan 1901. Under de 117 år som gått har endast 49 av 923 pris gått till kvinnor. Då vet vi att en kvinna dessutom knep två. Göran K. Hansson som är ständig sekreterare i Kungliga Vetenskapsakademien beklagar att de är så få men menar att det dessvärre är väldigt få kvinnor nominerade.

Fler kvinnliga nobelpristagare i framtiden?

Förmodligen är det som i många andra sammanhang så, att det är för få kvinnor som får nominera. Det brukar vara fallet från den lilla föreningen till den stora bolagsstyrelsen. Valberedningen består av män som har likartade eller, i vissa fall, till och med samma kontaktnät. De känner inte till vilka duktiga kvinnor som finns runt omkring dem. Jag tycker att det känns som om läget håller på att förändras om än sakta. Ett exempel är Rättviseförmedlingen dit alla kan vända sig för att få förslag på personer med viss kompetens. De anstränger sig extra för att att bortse från de föreställningar som vanligtvis begränsar oss när vi ska välja (t ex man, kvinna, gammal, ung, bakgrund etc.).

Roligt är dock att se att fem av sex journalister som presenterar nobelbanketten, konserten, prisutdelningen och diskussionsprogrammen är kvinnor. Sååå härligt! Jag kommer att både titta och lyssna. En fördel har kvinnor faktiskt i detta sammanhang och det är att få möjligheten att bära en riktigt vacker klänning. Eller gör man som Jessika Gedin gjorde ett år, bär frack. Urtjusigt!

Önskar er alla en härlig nobeldag.

Catharina

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tjugo − 18 =