2share Blogg

Det är mycket fotboll just nu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Många gånger har det blåst kring fotbollsgalan. 2013 fick Anders Svensson en bil som tack för 146 landskamper medan Therese Sjögran fick en blomma för sina 187. I år hotade damernas landslag att bojkotta galan om de inte kom överens i förhandlingarna med svenska fotbollsförbundet. I kväll går årets gala av stapeln. De främsta insatserna inom svensk fotboll ska hyllas och ”alla” är på plats, inklusive damlandslaget.

Älskade fotboll

Jag hoppas på en underhållande kväll där man hyfsat jämlikt hyllar alla för den insats de gjort under året. Damerna rankas just nu som världens elfte bästa landslag i fotboll medan herrarna får nöja sig med en 25.e plats. Vi får väl se hur det ser ut efter VM i Ryssland i sommar, kanske vågar vi hoppas på en högre placering. Det var i alla fall riktigt kul att se grabbarna vinna över Italien och ta sig vidare. Tjejerna får vänta till VM 2019 i Frankrike.

Det har surrat en hel del om fotboll och jämställdhet den sista tiden. Förra månaden meddelade det norska fotbollsförbundet att herrarna avstår en del av sin ersättning till damerna för att förutsättningarna ska bli mer lika. Det initiativet tackar vi för. De norska damerna har dessutom haft större idrottsliga framgångar än herrarna så det kändes helt rättvist.

För ett tag sedan läste jag en forskningsrapport som handlade om läromedel för idrottslärare/tränare. Där beskriver författaren hur synen på flickor kontra pojkar framställs. Pojkar och herrar är normen medan flickor och damer avviker från den. Grabbarnas utveckling beskrivs som positiv och prestationshöjande medan tjejernas är problematisk med. Pojkarna har en funktionell idrottskropp medan flickorna har en problemkropp med t ex menstruationsstörningar och anorexi.  Så intressant.

Vi har förstås en lång väg kvar till jämställdhet inom idrott och fotboll. Det ska bli spännande att se hur kvällens gala blir och vilka överraskningar den bjuder på.

Ha de’ gott

Catharina

PS: Håll utkik på Facebook om vårt supererbjudande på Black Friday.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

nio + tretton =