2share Blogg

Handla Rosa

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Långt innan jag träffade min man för mer än 30 år sedan fick min svärmor bröstcancer. Det var i början på 80-talet och många av kvinnorna med diagnosen klarade sig inte. Eva, min svärmor, fick däremot sitt bröst bortopererat och levde fri från sjukdomen i över 35 år. Hon fick uppleva när de två sönerna träffade sina kärlekar och glädjas åt två härliga barnbarn. Tillsammans med sin familj hade hon lyckan att fira födelsedagar, skolavslutningar och julhelger. Hon reste till nära och avlägsna platser för att njuta av livet när det visade sig från sin bästa sida. Och framför allt fick vi glädjen att ha henne hos oss vilket innebar goda middagar, fantastiska hemstickade tröjor och sena kvällar med kortspel runt köksbordet. Nu finns inte Eva hos oss längre, men hon fanns med så mycket längre än vad hon kanske trodde den där dagen när cancerbeskedet kom i början på 80-talet.

2Shares axelväska med årets Rosa Band.

Tack vare all den forskning som görs överlever nu 80% av alla de 8000 som varje år får bröstcancer i Sverige. Kvinnor (och några män) som, efter en tuff behandling, kan leva vidare tillsammans med vänner och familj.

För 26 år sedan tillverkades det första Rosa Bandet i USA. Sedan dess har begreppet spridits till många fler länder. Oktober är Rosa Bandet-månaden och sedan 2003 har vi i Sverige samlat in 674 miljoner kronor tack vare det. Förra året samlades 66 miljoner in och det bör väl toppas i år, eller?

Efva Attling har designat årets ursnygga band som du kan köpa på ICA, Lindex och Apoteket Hjärtat. Så löp och köp! Jag är i Spanien för tillfället och glänser med mitt fina rosa band här i solen.

Vi ska självklart inte gå omkring och oroa oss för att få bröstcancer men det finns saker som både du och jag kan göra för att minska risken. Forskningen visar tydligt att motion reducerar risken. Fysisk aktivitet förbättrar kroppens förmåga till reparation och cellförnyelse, påverkar vårt immunförsvar positivt, leder till bättre ämnesomsättning och sänker östrogennivån. Dessutom ska vi förstås gå på mammografin när vi blir kallade! För dig som tycker att det är lite smärtsamt kan jag trösta med att det blir lättare med åren. Brösten är liksom mer töjbara nu (hehe) och jag behöver inte ”krypa in i” röntgenutrustningen längre. Tänk vad bra att bli äldre!

Ha det gott

Catharina

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fyra × ett =