2share Blogg

Mall eller motreaktion?

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Jag var på ett seminarium för en vecka sedan, och för en gångs skull var nästan alla talare kvinnor. Jag såg det som ett gott tecken efter att ha närvarat vid ett oräkneligt antal konferenser och seminarier där det varit idel män som fått tala. Talarnas anföranden var intressanta, de belyste ämnet bra utifrån olika yrken och synvinklar som kändes spännande.

Vad spelar det för roll hur vi ser ut?

Under eftermiddagens gång började jag dock få en lite obehaglig känsla i magen, och den hade ingenting att göra med innehållet, utan med yta. Närmare bestämt de talande kvinnornas yta. Alla hade långt, välvårdat hår. Alla hade skor med höga klackar. Alla hade tajta kjolar som slutade ovanför knäna. Alla var välsminkade, hade tjocka ögonfransar och glossiga naglar. Alla!
Jag funderade på varför jag tyckte det var olustigt, kvinnorna var ju jättesnygga allihop. Var jag kanske avundsjuk? Kände jag mig gammal och ful? Handlade det egentligen om mig och mina egna fördomar?

På väg hem insåg jag vad det var som skavde. Frågan som kom för mig var: ”Om man är en duktig yrkeskvinna, måste man då ha alla dessa så kallade kvinnliga attribut för att få synas? Har kvinnorna då visat att de inte är farliga, inte ute efter att konkurrera med männen? Är det bara om man accepterar det som ett krav, och då får komma fram. Eller är det snarare ett tecken på att vi har rätt till att vara precis så traditionellt feminina vi vill i vår framtoning och ändå bli lyssnade till”?

Jag undrar om det jag såg kanske är en motreaktion på det vi ofta hört, att man måste vara ”som en man” för att bli insläppt? Jag har inte något svar naturligtvis, men jag vet att jag kommer vara mer observant i framtiden med förhoppningen att seminariet i förra veckan bara var ett sammanträffande, att det finns plats för olika – även olika kvinnor. Självklart handlar det inte om ”fult” eller ”snyggt” för mig, utan om det är ett tecken i tiden, en ny mall för kvinnors utseende som vi ska pressas in i, eller inte.

Jag tänker undersöka saken närmare, fortsättning följer…

Anna

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

8 + 2 =