2share Blogg

Vem behöver julstressen?

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Nu är det jul igen, åter hör jag en massa kvinnor som berättar hur stressigt det är med allt som ska hinnas med. Det ska köpas presenter och storstädas; juldekorationer ska plockas fram, det ska bakas knäck, pepparkakshus, lussekatter och julvört. Gärna ska det pysslas tillsammans med barnen också.

Sen ska det även hinnas med att hitta den där julklänningen, skriva listor på all mat som ska handlas, fixa alla paket som ska slås in och lackas, luciaklänningar och tomteluvor som ska grävas fram ur förrådet. Julavslutningar ska tajmas och den där presentationen till ledningsgruppen ska vara klar den 17 december, gärna innan julfesten på jobbet drar igång. Och och och…

Ta det lugnt, julen kommer i alla fall.

Jag är en ganska pratsam person som har både män och kvinnor i min omgivning. Jag pratar gärna om personliga saker med dem och intresserar mig för hur olika vi lever våra liv. Men en sak som slagit mig är att jag faktiskt aldrig har hört en man säga hur stressad han känner sig över att det snart är jul. Ett litet mysterium att forska vidare i.

Varför berättar inte männen på jobbet om hur mycket de måste få klart och hinna med innan julen står för dörren? Vad är det som gör att de glider runt som vanligt i tillvaron trots att det är DECEMBER? Firar de inte jul kanske? Eller har de någon annan som gör allt det där som ”måste” bli färdigt? Om det är deras sambos, fruar och tjejer som står för allt ”juljobb” undrar jag verkligen varför. Jag är riktigt nyfiken. Nästa kvinna jag möter som berättar om hur stressad hon är över pepparkaksformar och presentpapper som ska köpas, tänker jag fråga om hon är singel. Sen får vi se vad jag får veta…

Nu tror jag nog att någon har hunnit bli provocerad och kanske undrar vad jag har för superkraft som inte berörs av julstressen. Ingen alls tyvärr, men jag bestämde mig tidigt för att julen handlar om de människor som jag är tillsammans med, inte om vad vi äter eller hur rent det är i hörnen.

De saker som jag och min man tycker är viktigast delar vi upp mellan oss enligt principen ”den som gör kör” och det är förbjudet att klaga på hur sillen smakar om man inte själv lagt in den, eller hur juldekorationerna hänger om man inte vill hänga upp dem själv. Metoden fungerar för oss, men ibland har vi inte någon skinka eller någon glögg. Men det kommer ju fler tillfällen att fira jul, så det gör faktiskt inget. När vi släcker i taket och tänder ljusen på middagsbordet så syns det inte om skåpluckorna inte skiner. Och vi köper inte julklappar till vuxna heller, med undantag för sonen som i år hunnit fylla 18. Ingen superkraft alltså, men lite lättja. Det fungerar för mig.

Anna

En kommentar på “Vem behöver julstressen?

  1. BM skriver:

    Ja, det tål att funderas över…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tolv − 7 =